Viena sistema apjungė 5 gamyklas vientisoje gamybos grandinėje.

Blue Solutions sėkmingai įdiegė išteklių planavimo sistemą (ERP) pasaulinei medienos pramonės milžinei. Latvijas Finieris centralizuotam keleto gamyklų Latvijoje ir Estijoje valdymui  naudoja Microsoft Dynamics AX. Ketverius metus trukusi investicija leis sustiprinti įmonės dominavimą pasaulinėje rinkoje.

„Orientacija į 4-ąją pramonės revoliuciją nėra vien Vakarų Europos gamybinių įmonių „mados šūkis“. Latvijas Finieris ERP diegimo projektas – didžiausias Baltijos šalyse ir vienintelis Microsoft Dynamics AX pagrindu įgyvendinęs visų gamybinės korporacijos procesų centralizuotą valdymą realiam laike – nuo kliento užsakymo pateikimo iki produkcijos pristatymo klientui. Apjungus grupės įmones skirtingose šalyse į vieningą sistemą, pavyko sinchronizuoti gamybos ciklus tarp įmonių ir sukurti pagrindą gamybos apimčių didinimui. Pavyzdžiui, anksčiau produkto aprašymas ir konfigūravimas užimdavo keletą valandų, o dabar tai tetrunka kelias minutes ir visos gamybos grandys gauna užsakymo vykdymui reikalingas instrukcijas automatizuotai“, – sako Blue solutions direktorius Algimantas Brazauskas.

„Į sistemą perkėlėme savo specialistų ilgametę patirtį ir žymiai padidinome verslo valdymo efektyvumą. Savo tikslą pasiekėme: gaminame tai, kas užsakyta, valdome gamybą realiu laiku, turime pilną produkto būsenos ar užsakymo vykdymo atsekamumą visuose etapuose, realiu laiku“, – sako Latvijas Finieris valdybos narys ir Verslo palaikymo departamento direktorius Pauls Abele.

Nors sistemos instaliacija ir duomenų centras yra Rygoje, tačiau sistema saugiai pasiekiama internetu naudotojams iš bet kurios pasaulio šalies. Virš 1000 darbuotojų 24/7 režimu aktyviai bendrauja su sistema – organizuoja žaliavų tiekimą ir valdo gamybos bei produkcijos atkrovimo procesus, o 12 atstovybių pasaulyje priimami užsakymai eksportui į 60 šalių.

Kritinės reikšmės sistemos diegimas nepristabdė plėtros

Neeilinis iššūkis įgyvendinant tokį projektą buvo ne tik milžiniška apimtis, bet ir trukmė. Reorganizuojant visą verslo grandinę nuo kliento užsakymo iki produkcijos pristatymo klientui, viena svarbiausių sąlygų buvo nesutrukdyti klientui įgyvendinti numatytus pokyčius ir pateikti naudojimui kritinės reikšmės sistemos dalis tuo laiku, kuris tinkamas pagal verslo ciklus.

„Per 4 metus kito ir verslo poreikiai – reikėjo skubiai prisitaikyti. Dažnai projekto darbų vykdyme dirbdavo daugiau nei 20 darbuotojų, taigi tai, kad turėjome „ilgą atsarginių suolelį vienoje komandoje susižaidusių“ specialistų buvo vienas iš esminių sėkmės faktorių“, – teigia Blue Solutions valdybos pirmininkas Evaldas Kulbokas.

Apie Latvijas Finieris

AB Latvijas Finieris įmonių grupė – pasaulinis beržo faneros produktų kūrimo, gamybos ir susijusių paslaugų tiekimo lyderė. Grupė vienija gamyklas Latvijoje, Estijoje, Lietuvoje ir Suomijoje bei 12 pardavimo atstovybių skirtingose pasaulio šalyse. Produkcija, specializuoti technologiniai sprendimai ir paslaugos eksportuojamos į daugiau nei 60 šalių.